MALMÜDÜRLÜĞÜ GENEL TANITIMI :
Malmüdürlüğü; Maliye Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında 13.12.1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle değişikliği olan 24.06.1994 tarih ve 21970 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 543/15 sayılı K.H.K.ile Malmüdürlüğüne verilmiş bulunan görevler Vezne ve muhasebe servisleri ile gereken yerlerde tahakkuk, tahsilat, Hazine avukatlığı servislerinden oluşur. İş hacminin gerektirdiği malmüdürlüklerinde yeterli sayıda saymanlık müdür yardımcısı çalıştırılabilir.
Malmüdürü, ilçe Maliye teşkilatının amiri olup işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlar. Vezne ve muhasebe servislerinin dışındaki servislerin başında bulunan memurlar işlerin kanuna uygun olarak yürütülmesinden birinci derecede sorumludurlar.
Malmüdürleri sayman sıfatını taşırlar ve Sayıştay'a hesap verirler. Saymanlık yetki ve sorumluluğu Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde saymanlık müdür yardımcılarına devredilebilir bu durumda da malmüdürleri sayman sıfatı ile saymanlığın hesaplarını bir bütün olarak Sayıştay'a vermeye devam ederler.
İlçemiz Malmüdürlüğü; Maliye Bakanlığının Taşra teşkilatı olup, Samsun Defterdarlığına bağlı birim olarak, Hükümet Konağı Hizmet Binasının 4. Katında hizmet vermekte olup,Vezne,Muhasebe, Gelir, Muhakemat servisleriyle Yardımcı hizmetler birimlerinden oluşmaktadır. Dairemiz iş ve işlemleri bu servislerce yürütülmektedir.
Malmüdürü, ilçe Maliye teşkilatının amiri olup işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlar.
İLÇE MAL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV VE YETKİLERİ
* Malmüdürleri sayman sıfatını taşırlar ve Sayıştay'a hesap verirler.
* Gelirlerin ve alacakların ilgili mevzuatına göre tahsil edilmesi, giderlerin ve borçların hak sahiplerine ödenmesi işlemlerini yürütmek,
* İlçe sınırları dahilindeki Genel bütçeli dairelerin Saymanlık hizmetlerini yürütmek ve görevli personellerinin özlük haklarının (yolluk, maaş ve diğer ücretlerin ) ödenmesi ve devlete bağlı her türlü hak ve alacakların takibini, muhasebesini ve raporlanmasını yapmak ve muhasebe sistemine göre defter kayıtlarını tutmak.
* İlçe sınırları dahilindeki genel bütçeye dahil dairelerin emanete (para, tahvil, hisse senedi, döviz,altın vb menkul kıymetler) ilişkin kayıt , teslim alma ve iade işlemlerini yapmak,
* İlçenin Değerli Kağıt (Uluslar Arası Aile Cüzdanı, Nüfus Cüzdanı ) taleplerinin karşılanması ile ilgili işlemleri yürütmek.
* Ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde 5018 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak gerekli kontrolleri yapmak,
* Muhasebe Biriminin ay ve yıl sonu hesap ve cetvellerinin süresinde hazırlanması ve
Yönetim Dönemi Hesabını yetkili mercilere vermek,
* Harcama birimlerinin Taşınır ve taşınmaz mal ve amortisman kayıtlarını tutarak gerektiğinde giriş ve çıkış işlemlerini yapmak.
* Muhasebe yetkilisi mutemetlerinin hesaplarını yürütmek.
* Kişi Borçlarının ve faizlerinin idaresinin talebi üzerine tahakkuk ve tahsilatının yapılması.
* KBS şifre işlemlerini yapmak ve ilgili kurum müdürlerine vermek.
* 4353 sayılı Kanun hükümlerine göre Malmüdürü, Hazineyi ilgilendiren veya mali hususları ihtiva eden işlerde gerekli müdafaanameleri hazırlar ve hazine temsilcisi sıfatıyla ilgili adli mercilerde dava açar. Açılmış olan davaların takibini ve sonuçlandırılmasını hazine vekilinden talep eder. Hazine avukatının bulunmadığı durumlarda bizzat hazine temsilcisi sıfatıyla devlet davalarını takip eder.
* Genel Bütçeli kurumlar tarafından çeşitli kanunlara istinaden düzenlenen İdari para ceza tutanaklarının ilgili mevzuatına göre inceleyip tahsil etmek.
* 5442 sayılı İller İdaresi Kanununa göre İlçe İdare Kurulu Üyesi olarak toplantılara
katılarak verilen diğer görevleri yapmak,
* 3294 sayılı Kanun gereğince kurulan sosyal yardımlaşma mütevelli heyeti üyeliğini
yürütmek.